SELAMAT DATANG..... WELCOME..... AHLAN WA SAHLAN ..... 欢迎光临..... வரவேற்பு..... BIENVENUE..... TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG KE BLOG KAMI

Friday, 19 December 2014

BEBOLA IKAN YANG KENYAL

Cara Proses Bebola Ikan / Fish Ball...


Bahan Utama
1 kg ikan tenggiri segar1 sdt garamsecukupnya1 sdt serbuk lada putih6 sudu besar tepung jagung4 sudu kecil tepung ubi120 ml air/ secukupnyaSedikit Serbuk perasa jika sukaais secukupnya atau air sejuk daripada peti ais

Cara Proses
1)      Ikan disiang dan dibasuh bersih. Lap kering dengan tisu dapur.
2)      Potong ikan kepada beberapa bahagian.
3)      Kopek kulit ikan dan asingkan tulang-tulangnya
4)      Boleh juga belah ikan memanjang dari belakang kepala ke ekornya.
5)      Kemudian keruk isi ikan dengan menggunakan sudu.
6)       Gunakan pengisar kering dan kisar isi ikan.
7)      Boleh juga cincang isi ikan dengan pisau di atas papan pemotong kayu sampai halus dan betul2 lumat.
8)      Masukkan isi ke dalam besen. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk sehingga sebati dan kenyal .Gaulkan garam dan serbuk lada putih pada isi ikan Basahkan tangan dan kaup isi ikan.9)      Angkat dan balingkan semula ke dalam besen. Balingkan isi ikan itu.
10)  Kaup, angkat dan balingkan isi ikan sebanyak kali yang boleh.
11)  Buat sehingga isi ikan menjadi sebati, lembut dan licin berkilat.
12)  Kalau tak larat, gunakan mixer dengan cangkuk untuk menguli doh.13)  Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
14)  Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
15)  Bebola yang dibulat-bulatkan tadi rendamkan dalam air sejuk bercampur ais. Atau air sejuk darpada peti sejuk.Rendam selama 1/2 jam.16)  Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat dan  disimpan dalam freezer





Ini dia Mixer ..






Cara buat bebola yang cantik guna tangan. Basahkan tangan duu

3 comments: